Botox on yksi monista botuliinin kauppanimistä
Esteettiset ja lääkinnälliset botuliinihoidot tehdään botuliinitoksiinilla eli botuliinilla. Botuliinitoksiini on reseptivalmiste, jota myydään monella eri kauppanimellä. Valistuneimmat kauneusalan kuluttajat saattavat osata jopa luetella botuliinilääkkeen kauppanimiä: Dysport, Botox, Azzalure, Bocouture.
Hämmennystä voi aiheuttaa se, että Botox-kauppanimestä on vuosikymmenten saatossa tullut botuliinin yleisnimi. Juuri tänäänkin kaikkialla maailmassa käydään “botox”-hoidoissa – huolimatta siitä, että suuri osa näistä “botox”-hoidoista tehdään jollain muulla kuin Botox-merkkisellä botuliinitoksiinilla.
Botox tarkoittaa arkikielessä mitä tahansa botuliinitoksiinia vähän samalla tavalla kuin post-it-lappu tarkoittaa puhekielessä mitä tahansa tarralappua, lääkäri Emilia Sundqvist selventää.
Onko merkillä väliä?
Välillä kuulee väitettävän, että yksi botuliinitoksiinmerkki olisi toiminnaltaan tai kestoltaan parempi kuin toinen. Tieteellisiä tutkimuksia aiheesta on tehty harmillisen vähän, ja näiden harvalukuisten tutkimusten tulokset ovat keskenään ristiriitaisia.
Erään tutkimuksen mukaan Dysport-merkkinen botuliinitoksiini olisi otsan vaakajuonteissa ja silmäkulmien naururypyissä Botox-merkkistä parempi. Toisessa tutkimuksessa päädyttiin päinvastaiseen päätelmään. Ajantasaisen tutkimuksen mukaan todennäköisintä on se, ettei merkillä ole mitään väliä. Sen sijaan annostelu ratkaisee. Toki laajaa tutkimusta tarvitaan edelleen, koska tähänastiset tutkimukset ovat olleet melko suppeita.
Jos botuliini annostellaan ja injektoidaan ohjeen mukaan, se toimii. Merkillä ei ole väliä, oikealla annostelulla on.
Yksilöllisiä eroja saattaa kuitenkin olla
Arkikokemus on osoittanut sekä asiakkaillemme että meille, että yksilöllisiä eroja on olemassa. Vaikka hoitopäätöksen tekee viime kädessä reseptin kirjoittava lääkäri, kuuntelemme aina tarkoin asiakkaan mieltymyksiä.
Jos olet huomannut, että jokin merkki sopii sinulle paremmin kuin toiset merkit, tahdot todennäköisesti, että botuliinihoito tehdään suosikkimerkilläsi. Kerro asiasta hoidon tekijälle!
“Miksi te laimennatte botoxin?”
Laimentamaton botuliinitoksiini on haitallinen aine, onhan kyse hermomyrkystä. Kun aine laimennetaan keittosuolaliuoksella, hermomyrkystä tulee lääke. “Määrä tekee myrkyn” -lause pätee siis botuliinitoksiinissakin.
Jos botuliinitoksiinin kauppanimi on Botox, Vistabel, Azzalure tai Dysport, se laimennetaan aina. Laimennus-sanaa ei kannata kavahtaa, Emilia kertoo.
Lähes jokaisella botuliinimerkillä on oma laimennus- ja annosteluohjeensa. Kun lääke valmistellaan ohjeen mukaan ja sitä pistetään oikea määrä oikeaan paikkaan, se toimii.
Minulle pistettiin sibeliukseen 20 yksikköä Botoxia. Kaverille pistettiin samaan kohtaan 50 yksikköä Dysportia. Huijattiinko minua?
Kaikki on mennyt, niin kuin pitääkin. Teille molemmille on pistetty ohjeenmukainen määrä lääkettä. Erimerkkisten botuliinitoksiinien yksikkömääriä ei voi vertailla keskenään suoraan – ainakaan ilman pientä matematiikkatuokiota.
Asia saattaa aiheuttaa sekaannusta, koska botox-määriä ilmoitetaan monella eri tavalla. Eri lääkeyhtiöillä on erilaiset yksiköt, ja ilmoitetaanpa botuliinimääriä joskus millilitroinakin. Omissa tiedoissasi saatat törmätä siis
- käyttöyksiköihin
- BOTOX-yksiköihin
- Speywood-yksiköihin
- millilitroihin
Ystäväsi 50 yksikköä ovat Speywood-yksiköitä, ja sinun 20 yksikköä ovat BOTOX-yksiköitä. Molemmat olette kuitenkin saaneet saman verran vaikuttavaa ainetta eli botuliinitoksiinia. Kumpaakaan ei huijattu.