Täyteaineen poisto Helsinki

  • Hinta: alk. 279,90 euroa

  • Ammattilainen: kirurgi, lääkäri

Katso, kuinka Vilma ja Emilia tekevät asiakkaalle täyteaineen poiston.

Täyteaineen poisto

Täyteaineen poisto voidaan joissakin tapauksissa tehdä neulalla. Useimmiten poisto tehdään kuitenkin hyaluronidaasilla. Hyaluronidaasi on hyaluronihappoa hajottava entsyymi, jota myydään erityislupavalmisteena apteekeissa.

Täyteainehoitojen määrä on kasvanut 2000-luvun taitteesta lähtien. Täyteainehoitojen lisääntyessä ovat lisääntyneet myös epäonnistumiset ja jopa eriasteiset komplikaatiot. Epäonnistuneiden täyteainehoitojen vuoksi täyteaineen poisto on nykyisin varsin kysytty toimenpide. 

Täyteaineen poiston taustalla voi olla täyteaineen leviäminen, epäesteettinen lopputulos tai tilanne, jossa asiakas tahtoo palauttaa alkuperäisen muodon esimerkiksi huuliinsa. Yleensä poisto tehdään hyaluronidaasilla, joka on hyaluronihappoa hajottava entsyymi. 

Huulitäytteen poisto onnistuu joissakin tilanteissa pelkällä neulalla. Tämä on kuitenkin mahdollista vain silloin, kun täyteaine on muodostanut selvän, melko pinnallisen ja selkeärajaisen kapselin, joka voidaan avata ja jonka sisältö voidaan puristaa helposti pois.

Joissakin harvoissa tapauksissa täyteaine joudutaan poistamaan kirurgisesti.

Hyaluronidaasi hajottaa hyaluronihapon

Hyaluronidaasi on hyaluronihappoa hajottava entsyymi. Sitä on luontaisesti ihmisen elimistössä. Elimistön oma hyaluronidaasi hajottaa sekä kehon omia hyaluronihappoja että ihoon injektoituja synteettisiä hyaluronihappogeelejä. 

Elimistön oma hyaluronihappo hajoaa ja korvautuu uudella 12–24 tunnin sykleissä; hyaluronidaasi pystyy hajottamaan sen todella nopeasti. Synteettisten täyteaineiden hajottamiseen kehon omalla hyaluronidaasilla sen sijaan menee useita kuukausia. Tämä johtuu siitä, että ihoon injektoitavat hyaluronihappotäyteaineet ovat jäykkiä geelejä. Mitä jäykempi ja kiinteämpi täyteaine, sitä pidempi aika elimistön omalla hyaluronidaasilla menee täyteaineen hajottamiseen. 

Jos täyteaineen hyaluronihapon tahdotaan hajoavan ja poistuvan nopeasti, käytetään laboratoriossa formuloitua hyaluronidaasia. Kun tarpeeksi suuri määrä hyaluronidaasia ruiskutetaan täyteaineeseen, täyteaine hajoaa normaalia nopeammin, usein muutamassa päivässä, joskus jopa muutamassa tunnissa. Hajoamis- ja poistumisprosessi alkaa heti hyaluronidaasihoidon jälkeen. 

Se, miten nopeasti hyaluronidaasi pystyy täyteaineen hajottamaan, riippuu monesta asiasta:

  • Kiinteät, runsaasti ristisidoksia sisältävät täyteaineet hajoavat hitaammin kuin pehmeät täyteaineet.

  • Täyteaineet, joiden hyaluronihappopitoisuus on korkea, hajoavat hitaammin kuin täyteaineet, joiden hyaluronihappokonsentraatio on matala.

  • Ns. yksifaasiset täyteaineet hajoavat nopeammin kuin kaksifaasiset. 

  • Hyaluronidaasi hajottaa ainoastaan hyaluronihappoa. Jos täyteaineen raaka-aine on jokin muu kuin hyaluronihappo (esim. kalsiumhydroksiapatiitti), ainetta ei voida poistaa hyaluronidaasipistoksilla. Sama pätee myös joidenkin täyteaineiden ns. epäpuhtauksiin. Useimmiten epäpuhtaudet ovat seurausta epätäydellisistä valmistus- ja tuotantotavoista. Hyaluronihappopohjaisten täyteaineiden epäpuhtauksia ja vierasaineita hyaluronidaasipistokset eivät hajota.

  • Jos alueelle on pistetty monia erilaisia hyaluronihappotäyteaineita, niiden hajoaminen voi vaatia aikaa ja poistokertoja.

Koska ihoon pistetyn täyteaineen ominaisuudet vaikuttavat sen hajoamisnopeuteen, yksittäisen poiston tuloksia ei voida aina ennustaa tarkasti. Monesti – ei kuitenkaan aina – täyteaine poistuu jo yhdellä hoitokerralla.

Täyteaineen poisto tehdään erityislupavalmisteella

Toimenpiteenä täyteaineen poisto on nopea ja yksinkertainen. Hoitoalue tutkitaan ja tarvittaessa puudutetaan, minkä jälkeen alueelle ruiskutetaan hyaluronidaasia. Hoidon tyypillisiä jälkioireita ovat punoitus, kihelmöinti, kipu ja mustelmat. Puudutteen käyttö voi joskus lisätä jälkioireilua. Useimmille asiakkaille riittää yksi hoitokerta. On kuitenkin järkevää varautua kahteen tai joskus vieläkin useampaan hoitokertaan, varsinkin jos poistoalueelle on tehty useita täyteainehoitoja tai jos aine on levinnyt.   

Hyaluronidaasihoidon lopullinen tulos näkyy vasta kahden viikon päästä hoidosta, ja jos ensimmäisellä kerralla ainetta annostellaan liikaa, hoitoalueelta voi hajota myös ihon omaa hyaluronihappoa. Kahden kerran varovainen annostelu on siis parempi vaihtoehto kuin kerralla pistettävä liika-annos. Jos poistoalueelle tahdotaan tehdä uusi täyteainehoito, kannattaa poiston ja uuden täytön väliin jättää ainakin yhden kuukauden palautumisaika. 

8 faktaa

  • Hyaluronidaasihoidon saa tehdä lääkäri tai hammaslääkäri.

  • Hyaluronidaasivalmiste (Hylase, erikoislupavalmiste) saattaa harvinaisissa tilanteissa aiheuttaa allergisen reaktion joko hoidon aikana tai sen jälkeen.

  • Hyaluronidaasihoito voidaan tehdä lähes minne vain. Useimmiten hoito tehdään huuliin ja huultenympärysihoon.

  • Hyaluronidaasi hajottaa hyaluronihappoa, kalsium- tai maitohappojohdannaisiin se ei tehoa.

  • Hyaluronidaasi alkaa hajottaa täyteainetta välittömästi, mutta lopullinen tulos näkyy kahden viikon kuluttua.

  • Hoito voidaan joutua tekemään kaksi kertaa, joskus kolmekin.

  • Hyaluronidaasihoidon jälkeen on odotettava ainakin yksi kuukausi ennen uutta täyteainehoitoa.

  • Yksi hyaluronidaasiampulli poistaa noin yhden millilitran täyteainetta. Jos alueelle on pistetty enemmän kuin yksi millilitra, hyaluronidaasihoitoja joudutaan tekemään useita.

FAQ – UKK

Kuka saa tehdä täyteaineen poiston?

Neulapoiston (esim. huulitäytteiden poisto) saa tehdä sairaanhoitaja tai lääkäri. Hyaluronidaasihoidon saa tehdä lääkäri tai hammaslääkäri.

Mitä hyaluronidaasi on?

Hyaluronidaasi on ihmisen kehossa esiintyvä, valkosolujen tuottama entsyymi. Hyaluronidaasi-entsyymejä on löydetty hyönteisistä, nisäkkäiden kudoksista ja jopa käärmeenmyrkystä. Ihmisillä on viisi toimivaa hyaluronidaasia: HYAL1, HYAL2, HYAL3, HYAL4 ja HYAL5 sekä pseudogeeli HYAL6. Useimmissa kudoksissa pääasiallisia hyaluronidaaseja ovat HYAL1 ja HYAL2.

Hyaluronidaasia voidaan koostaa myös laboratorio-oloissa. Apteekista erityisluvalla saatavaa hyaluronidaasia käytetään esimerkiksi silloin, kun tahdotaan lisätä jonkin lääkeaineen imeytymistä kudokseen. Esteettisessä lääketieteessä hyaluronidaasia käytetään hyaluronihappopohjaisten täyteaineiden poistoon.

Kuinka hyaluronidaasihoito tehdään?

Täyteaineen poistossa ihoon / ihon alle ruiskutetaan hyaluronidaasia, jonka tarkoituksena on hajottaa hyaluronihappokertymä. Hyaluronidaasientsyymi toimii ikään kuin hyaluronihappogeelin vastakohtana hajottaen alueelle aiemmin ruiskutetun hyaluronihapon. Hoidon jälkeen voit jatkaa normaalia toimintaasi. Mahdollisia sivuvaikutuksia voivat olla turvotus, mustelmat ja pistoskohtien arkuus. Kaikki sivuvaikutukset häviävät itsestään hoitoa seuraavan viikon kuluessa. Hoidon ensimmäiset tulokset ovat yleensä nähtävissä jo 48 tunnin kuluttua. Useille potilaille riittää yksi hoitokerta, mutta osa voi tarvita toisen tai kolmannen hyaluronidaasihoidon. Hoitotulosta voidaan tutkia aikaisintaan kahden viikon kuluttua hoidosta. Joidenkin potilaiden kohdalla lopullista tulosta voi joutua odottamaan kolme tai neljäkin viikkoa.

Kontrollikäynnin voi ajoittaa vaikkapa kuukauden päähän täyteaineen poistosta. Kontrollissa voidaan arvioida, tarvitaanko mahdollisia lisähoitoja.

Mitä sivuvaikutuksia hoidolla on?

Hyaluronidaasin haittavaikutukset ovat harvinaisia.

  • Todennäköisimmät sivuoireet: lievä turvotus, mustelmat sekä pistoskohtien kipu ja arkuus. Nämä lievät sivuvaikutukset korjaantuvat itsestään hoitoa seuraavan viikon kuluessa. 

  • Täyteaineen poiston jälkeen myös lievä allerginen reaktio on mahdollinen. Allergisen reaktion ilmoitettu todennäköisyys on 0,05–0,69 %. 

  • Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että hyaluronidaasi on antigeeninen: toistuvat hyaluronidaasihoidot voivat johtaa vasta-aineiden tuotantoon. Tämä tarkoittaa sitä, että hyaluronidaasin tehokkuus hyaluronihappotäyteaineiden liuottamisessa ei välttämättä säily, jos liuotushoitoja tehdään paljon.

  • Joskus potilaat voivat havaita, että ihon omat hyaluronihappovarannot vähenevät hoidon jälkeen. Tämä ilmiö on lähes poikkeuksetta tilapäinen, ja ihon omat hyaluronihappovarastot täyttyvät itsekseen hoitoa seuraavan kahden viikon aikana. 

Poistaako Hylase myös ihon omaa hyaluronihappoa?

Ihoon injektoitu hyaluronidaasi kykenee liuottamaan myös ihon omaa hyaluronihappoa. Hyaluronidaasin vaikutus on kuitenkin aina paikallinen, ja vaikutus kohdistuu ennen muuta geelimäisen hyaluronihapon ristisidoksiin ja vasta toissijaisesti ihon omaan, juoksevaan hyaluronihappoon. On hyvä muistaa sekin, että vaikka täyteaineen poistoon käytettävä hyaluronidaasi liuottaisikin ihosi omaa hyaluronihappoa, kehosi pystyy palauttamaan luonnolliset hyaluronihappovarantosi aiempaan tasoon lyhyessä ajassa. 

Hyaluronidaasin tarkka ja tarpeeksi säästeliäs annostelu on joka tapauksessa tärkeää, jotta ihon oma hyaluronihappo pääsisi hoidosta mahdollisimman vähällä. Usein hyaluronidaasia kannattaa annostella mieluummin liian vähän kuin liian paljon.

Täyteaineen poistossa käytettävä hyaluronidaasi ei hajota rasvaa tai riko kudosta. Hyaluronidaasi hajottaa vain ja ainoastaan hyaluronihappoa.

Uutta!

Nyt voit ostaa palveluitamme myös verkkokaupasta. E-kauneuden verkkokauppa tarjoaa markkinoiden joustavimmat maksutavat, maksunvälittäjänä luotettava suomalainen Paytrail. Maksaa voit vaikkapa kortilla, laskulla tai osamaksulla.

Osta verkosta – varaa aika – tule hoitoon.

Edellinen
Edellinen

ZO Skin Health

Seuraava
Seuraava

Lääketieteelliset botuliinihoidot