Botox – kulmien kohotus

botox kulmien nosto

Botox & kulmien kohotus
(Kuvan botuliinihoito on Ville Männistön käsialaa.)

Botox ja kulmien kohotus, uhka vai mahdollisuus? Tässä blogiartikkelissa pureudutaan aiheeseen. Artikkelin asiantuntijakommentit on pyydetty lääkäri Emilia Sundqvistilta, joka tekee tottuneesti esteettisiä ja lääkinnällisiä botox-hoitoja Helsingin Kalasatamassa.

Kulmien kohotus – botox

  • turvallinen toimenpide, kun hoidon tekee kokenut lääkäri tai sairaanhoitaja

  • ei-kirurginen vaihtoehto silloin, kun yläkasvoilla ei ole suurta ihoylimäärää

  • tehdään injektoimalla pieniä määriä botoxia strategisesti valittuihin lihaksiin

  • kestää toimenpiteenä vain muutaman minuutin

  • ei satu juuri lainkaan; tarvittaessa puudutevoiteen käyttö on mahdollista

  • toimii osalla asiakkaista erinomaisesti, osalla heikommin – hoitovaste on yksilöllinen, ja se nähdään ensimmäisen hoitokerran jälkeen

  • antaa väliaikaisen tuloksen, joka kestää 3–6 kuukautta

  • tulos katoaa vähitellen, jos hoitoa ei uusita

Näin se toimii

Kulmia kohotettaessa botox-injektioilla pyritään saavuttamaan samansuuntaisia lopputuloksia kuin kirurgisella kulmien kohotuksella. Kun botuliinihoito tehdään huolella ja ammattitaidolla, kulmat kohoavat maltillisesti muutamaksi kuukaudeksi. Botuliinin toimintamekanismi on kulmien kohotuksessa sama kuin missä tahansa muussakin esteettisessä botuliinihoidossa. Osa lihaksista rentoutetaan ja osa jätetään aktiivisiksi. 

Kulmien kohotus:

  • Kulmia kohottavat lihakset jätetään käsittelemättä.

  • Kulmia alaspäin vetävät lihakset rentoutetaan botuliinilla.

  • Tuloksena ovat kohonneet kulmat ja avautunut katse.

"Vaikutuksen pysyvyys on pidempi, kun oppii pitämään kasvojen lihaksia rentoina.”
(Lääkäri Emilia Sundqvist)

Botox kulmien nosto
  • Toimenpide voidaan tehdä yli 18-vuotiaalle huolellisen alkukeskustelun jälkeen. Hoidon voi tehdä lääkäri tai hammaslääkäri, terveydenhuollon toimintayksikössä myös koulutuksen ja luvan saanut sairaanhoitaja.

    Kulmien kohotus botuliinilla voi sopia sinulle, jos

    • yläkasvoillasi on hienoja tai keskisyviä juonteita muttei suurta kudosylimäärää

    • tahdot väliaikaisen tuloksen

    Raskaana oleville tai imettäville äideille hoitoja ei tehdä.

  • Botuliinihoito on hyvä ratkaisu, jos toimenpiteen kriteereinä ovat

    • Nopeus – sekä toimenpide että palautuminen vievät vain minuutteja

    • Kivuttomuus – BOTOX-pistoksiin liittyvä kipu vertautuu hyttysenpistoksiin

    • Väliaikainen lopputulos

    • Aiempaa raikkaampi ja nuorekkaampi ulkonäkö – tulokset ovat luonnollisia

    • Ei-kirurgisuus – ei leikkauksiin ja anestesiaan liittyviä riskejä ja sivuvaikutuksia

    • Turvallisuus – leikkaukseen verrattuna hoito on huomattavasti turvallisempi

    On myös tilanteita, joissa kirurgia on merkittävästi järkevämpi vaihtoehto kuin botuliinihoidot.

  • Kulmien botuliinikohotuksen suurin etu lienee se, etteivät piirteet muutu hoidon myötä käsitellyn näköisiksi. Tulos on hienovarainen ja tyylikäs, kun hoito tehdään oikein.

    “Pienillä ja hienovaraisilla muutoksilla saavutetaan hyviä tuloksia. Kulmien romahtamistakaan ei tarvitse pelätä kun anatomiaosaaminen on hallussa”, kertoo Emilia Sundqvist.

    Toisena etuna mainitaan usein lopputuloksen väliaikaisuus. Ennen ensimmäistä hoitokertaa asiakas saattaa jännittää, mitä tuleman pitää. Jos hoitotulos ei tunnu omalta, mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut. Botuliinihoidon näkyvä tulos katoaa itsestään muutamassa kuukaudessa, ja vuoden päästä kaikki näkymätönkin lihastoiminta on palautunut ennalleen.

  • Kulmien kohotus botuliini-injektioilla on yksinkertainen ja nopea toimenpide. Pistäminen vie aikaa muutamia minuutteja. Usein eniten aikaa menee konsultaatiokeskusteluun.

    Ensimmäistä hoitoa tehtäessä aikaa kannattaa varata puolisen tuntia. Kun tuloksia ylläpidetään ja luottolääkärisi on jo löytänyt sinulle sopivan botuliiniannoksen ja pistostekniikan, hoito sujuu 10–15 minuutissa.

  • Pistämiseen liittyvä kipu on hyvin pientä. Toki kipuaistimukset ovat nekin jokaisella yksilöllisiä. Jos kipu jännittää, siitä kannattaa mainita jo aikaa varatessa. Puudutevoiteen käyttö on mahdollista. Jos tahdot voidepuudutuksen, sinulla on kaksi tapaa edetä:

    • Tule vastaanotolle 45 minuuttia ennen varattua aikaa, niin levitämme puuduttavan voiteen hoitoalueelle ja se ehtii vaikuttaa tarpeeksi pitkään ennen pistämistä.

    • Hanki apteekista Emla-voidetta ja levitä se itse hoidettavalle alueelle esimerkiksi tunti ennen varaamaasi aikaa. (Emlaan et tarvitse reseptiä.)

    “Asiakkailta olen kuullut, että toimenpide on kivuttomampi ja nopeampi kuin he luulivat.” (Emilia Sundqvist)

  • Jokaisen asiakkaan kulmat kohotetaan hiukan eri tekniikalla.

    “Monesti paras tulos saadaan kun tehdään ainakin kahden alueen hoito. Joskus paras tulos saadaan kolmen alueen hoidolla”, kertoo lääkäri Emilia Sundqvist.

    Kasvonpiirteet ovat jokaisella erilaiset, ja kulmien kohotus vaatii vankan anatomiaosaamisen lisäksi esteettistä silmää ja sujuvaa pistostekniikkaa.

    “Olemme jokainen yksilöitä, ja niinpä vaikutus on jokaisen kohdalla vähän erilainen.”

    • Yhden alueen hoito voi riittää, jos asiakas on nuori ja esteettinen ongelma on erittäin pienellä alueella. (Hinta 249–269,90 euroa)

    • Joskus kahden alueen botuliinikäsittelyllä saadaan hyviä tuloksia. (Hinta 305–329,90 euroa)

    • Jos ikämerkit ovat näkyviä, kannattaa varautua kolmen alueen botox-hoitoon. Tällöin voidaan käsitellä tarpeeksi iso alue niin, että lopputulos on kaunis ja luonnollinen. (Hinta 405–439,90 euroa)

    • Miesten kulmien kohotuksessa botuliinitoksiinia tarvitaan keskimäärin enemmän kuin naisten kulmien kohotuksessa.

    Hoidon kulkua tai botuliinin annosteluakaan ei kannata vertailla. Kasvonpiirteet ja lihasaktiivisuus ovat yksilöllisiä. Yksilöllisesti tehdään myös kulmia kohottava botuliinihoito.

  • Botox eli botuliinitoksiini on lihaksia rentouttava reseptilääke, jota käytetään esteettisten ja terveydellisten ongelmien hoitamiseen. Botoxin tunnetuimpia esteettisiä hoidonaiheita ovat otsan ja silmäkulmien juonteiden korjaukset sekä alakasvojen maltillisia tuloksia tuovat hoidot, esim. botox lip flip. Nykyisin Terveysongelmista botuliini tepsii lähinnä liikahikoiluun, hampaiden narskutteluun (bruksismi) ja migreeniin.

    Botuliinihoito ei ole enää kovin uusi. Lääkeaineen vaikutusmekanismit havaitsi ensimmäisenä kalifornialainen silmälääkäri Alan B. Scott, joka käytti botuliinitoksiinia menestyksekkäästi karsastuspotilaidensa hoitamiseen 1970-luvulla. Esteettisessä lääketieteessä botuliinia on käytetty hyvällä menestyksellä 1980-luvulta lähtien. Monet esteettiset hoidot ovat vuosikymmenien saatossa tulleet ja menneet, botuliinihoidosta on tullut klassikko.

    Botuliinihoito tehdään A-tyypin botuliinilla, joka vähentää lihasaktiivisuutta 3–12 kuukaudeksi. Lihasaktiivisuuden vähentyminen näkyy muun muassa juonteiden siliämisenä, otsan kohotuksen yhteydessä myös piirteiden hienoisena kohoamisena.

    Botox-pistokset toimivat estämällä asetyylikoliinin vapautumista hermopäätteissä. Vaikutus on aina tilapäinen, ja hermopäätteet palautuvat ennalleen vähitellen hoitoa seuraavien kuukausien aikana. Täysin alkuperäisessä tilassaan hoidettu alue on noin vuoden päästä tehdystä botuliinitoimenpiteestä. Hoidon näkyvimmät tulokset ovat hävinneet jo ennen tätä.

    “Botuliinitoksiinihoidot yleistyvät jatkuvasti. Yksi käy kampaajalla säännöllisesti, toinen ylläpitää rakennekynsiä ja kolmas käy botuliinihoidoissa.” (Lääkäri Emilia Sundqvist)

  • Hoidon tulos tulee esiin asteittain hoitoa seuraavien päivien aikana. Joidenkin tutkimusten mukaan Dysport- ja Azzalure-merkkisten botuliinitoksiinivalmisteiden tulokset näkyvät paria päivää aikaisemmin kuin Botox- ja Vistabel-valmisteiden tulokset.

    Olipa botuliinivalmisteen kauppanimi mikä tahansa, tuloksia voidaan arvioida vasta kahden viikon päästä hoidosta.

    Maksuttoman kontrollin voi varata 2–4 viikon päähän botox-hoidosta. Kontrolliaika varataan samalla lääkärille tai sairaanhoitajalle, joka toimenpiteen on tehnyt. Kontrollikäynnillä botuliinitoksiinia voidaan lisätä veloituksetta hoidetulle alueelle, jos kontrollikäynnin ja alkuperäisen hoidon väliin ei jää yli neljääviikkoa.

    Hoidon tulos katoaa samalla tavalla kuin tuleekin: asteittain. Yleensä kulmien kohotuksen tulos säilyy hyvänä kolmesta kuuteen kuukauteen. Osalla asiakkaista hoitotulosten kesto pitenee, kun takana on kolme hoitokertaa tai enemmän. Tavatonta ei ole sekään, että botuliinihoidon tuloksista voi nauttia kuusikin kuukautta.

“Toipuminen hoidosta on nopeaa ja jälkihoito-ohjeet yksinkertaiset”, lääkäri Emilia Sundqvist kertoo.

  • Esteettisten botuliinihoitojen tulokset ovat hyviä, kun hoidon tekee esteettisen lääketieteen ammattilainen. Epärealistisista muutostoiveista kannattaa kuitenkin luopua. Senttikaupalla eivät kenenkään piirteet botoxilla kohoa. Hoitotulos tulee esille vähitellen hoitoa seuraavien vuorokausien aikana, ja joskus asiakkaan on hankala havaita hienovaraista muutosta.

    “Potilastietoihin lisäämme aina valokuvan lähtötilanteesta. Ja jos asiakas tulee muutaman viikon päästä kontrolliin, otamme tietenkin myös jälkeen-kuvan potilastietoihin. Kehotan usein myös asiakasta itseään ottamaan kuvan kasvoistaan ennen hoitoa ja pari viikkoa hoidon jälkeen. Valokuvien avulla nämä pienet tärkeät muutokset huomaa parhaiten. Kun tulos tulee esille pikkuhiljaa, muutoksen kehittymistä on ilman valokuvia vaikea huomata.”

    Muutoskuvat tallennetaan potilasturvallisuuden vuoksi jokaisen asiakkaan omiin tiedoihin. Kenenkään valokuvia ei tietenkään julkaista missään ilman selvää kirjallista lupaa.

  • Botuliinipistosten jälkeen asiakas voi palata takaisin normaalielämäänsä. Hikiliikuntaa, hoitoalueen painelua ja hierontaa sekä äärilämpötiloja on vältettävä muutaman vuorokauden ajan, mutta muuten palautuminen on yksinkertaisen mutkatonta.

    Hyvin harvoin botox-pistoskohtiin voi tulla mustelmia. Lähtökohtaisesti botuliinihoidossa piipahtaminen ei näy ulospäin muutoin kuin asteittain raikastuvana ulkonäkönä.

  • BOTOX eli botuliinitoksiini on lihaksia rentouttava reseptilääke, jota käytetään esteettisten ja terveydellisten ongelmien hoitamiseen. BOTOXin tunnetuimpia esteettisiä hoidonaiheita ovat otsan ja silmäkulmien juonteiden korjaukset. Terveysongelmista botuliini tepsii lähinnä liikahikoiluun, hampaiden narskutteluun (bruksismi) ja migreeniin.

    Viralliset eli valmisteyhteenvedossa mainitut esteettiset hoitoalueet:

    • otsan vaakajuonteet

    • silmän ulkonurkan harakanvarpaat

    • kulmien välinen huoliryppy, ns. sibeliusryppy

    Kulmien kohotus BOTOX-hoidolla onnistuu sekin, mutta se on niin kutsuttu off-label-hoito. Off-label-hoito tarkoittaa sitä, että lääkäri käyttää lääkettä johonkin muuhun kuin valmisteyhteenvedossa mainittuun käyttötarkoitukseen.

    BOTOXin off-label-käyttö on täysin sallittua, ja off-label-käyttökohteita löydetään koko ajan. Uusimpia off-label-hoitoja ovat esimerkiksi barbie botox (trap botox / traptox) ja botox lip flip.

  • “Kulmien romahtamisesta puhutaan paljon, ja sitä moni taitaa pelätä. Kulmien ja otsan romahtaminen on toki mahdollista, mutta kokeneelle pistäjälle tällaista tapahtuu harvoin”, kertoo Emilia.

    Hoidon tekijän on kuitenkin hallittava hoitokokonaisuus:

    • botuliinilääkeen määrä

    • pistoskohdat

    • pistotekniikka

    • kasvojen anatomia

    “Joskus asiakkaalla on tunne kulmien romahtamisesta, mutta kyse onkin uudenlaisesta tuntemuksesta. Kun otsa ei liiku, saattaa tulla tunne, että kulmat ovat romahtaneet”, Emilia valottaa.

    Jos epäonnistunut botox pelottaa, kerro lääkärille ajatuksistasi. Tällaisessa tilanteessa on hyvä tehdä hoito varovaisesti ja tarvittaessa lisätä botuliinia myöhemmin. On tärkeää, ettei kukaan menetä yöuniaan pelätessään kulmien tai otsan romahtamista.

  • Niin kutsutut Angry Birds -kulmat ovat yksi pelonaihe. Niiden jännittäminen on kuitenkin turhaa, Emilia kertoo:

    “Jos kulmat ovat nousseet jostain kohdasta liikaa tai ilme tuntuu Angry Birdsiltä, tulosta voidaan korjata kontrollissa lisäämällä botuliinia strategisesti oikeisiin kohtiin.”

  • Esteettiset botuliinihoidot ovat turvallisia ja tehokkaita toimenpiteitä. Kuten kaikkiin pistoshoitoihin, myös näihin liittyy sivuoireita ja riskejä. Sivuoireet ovat kuitenkin lyhytkestoisia ja paikallisia. Ensimmäisen viikon aikana on kuitenkin hyvä varautua seuraaviin:

    • turvotus

    • punoitus

    • kihelmöinti

    • tuntohäiriöt

    • päänsärky ja huimaus

    • mustelma

    Sivuoireet ja riskit käydään läpi konsultaatiokeskustelussa. Jos toimenpide jännittää, jännityksestä kannattaa kertoa hoitoa tekevälle ammattilaiselle. Jännitystä tai pelkoa ei tarvitse hävetä.

    Seuraavat vakavat haittavaikutukset ovat harvinaisia:

    • yläluomen tai kulmakarvan roikkuminen

    • elohiiri

    • flunssaoireet

    • ahdistuneisuus

    • näköhäiriöt, suun kuivuminen

    Nielemis-, puhe- ja hengitysvaikeudet ovat äärimmäisen harvinaisia komplikaatioita. Jos tällaisia tulee, on hakeuduttava välittömästi lääkäriin.

    “Botuliinitoksiiinihoito on turvallinen toimenpide, kun terveydenhuollon ammattilainen tekee hoidon.” (Lääkäri Emilia Sundqvist)

Botox-jälkihoito

  • Älä painele tai hiero kasvojasi pariin viikkoon.

  • Suosi pystyasentoa ja vältä makuulla olemista kuuden tunnin ajan.

  • Älä harrasta hikiliikuntaa ensimmäisen kahden vuorokauden aikana. Vältä myös äärilämpötiloja eli pakkasta, saunaa, solariumia ja suoraa auringonpaistetta.

  • Jos mahdollista, älä meikkaa hoitoalueen ihoa hoitopäivänä.

  • Odota kärsivällisesti: tulos tulee esiin vähitellen ja näkyy parhaiten vasta kahden viikon kuluttua toimenpiteestä.

  • Tulosta voidaan hienosäätää veloituksettomalla kontrollikäynnillä 2–3 viikon päästä toimenpiteestä.

  • Jos hoitotulos miellyttää, varaudu uusintahoitoon 3–4 kuukauden kuluttua.

"Ihomuutoksia, kuten juonteita ja ryppyjä on hyvä hoitaa kokonaisvaltaisesti. Tämä tarkoittaa hyvää ihon kosteutusta, riittävää päivittäistä nesteytystä, säännöllistä liikuntaa ja terveellisiä elintapoja", Emilia muistuttaa.

Botox – kulmien kohotus
KONSULTAATIO

Botox-hoito tehdään reseptivalmisteella. Reseptin kirjoittaa ja hoidosta päättää viime kädessä lääkäri.

“Jos otsan ikämuutokset häiritsevät sinua tai kärsit jostain muusta esteettisestä haitasta, olet tervetullut konsultaatioon. Konsultaatiokäynti ei velvoita asiakasta mihinkään. Toisaalta konsultaatiokäynti ei ole pakollinenkaan. Vastaanottokäynnillä löydämme varmasti sinulle sopivimman hoidon tai hoitopolun.” (Lääkäri Emilia Sundqvist)

Edellinen
Edellinen

Botox – paras tapa saada rypyt pois!

Seuraava
Seuraava

Botox-resistenssi on harmillinen mutta harvinainen ilmiö